آیا فلزیاب ها به دوران افولشان نزدیک می شوند ؟
در این مطلب قصد داریم به بررسی آیا فلزیاب ها به دوران افولشان نزدیک می شوند بپردازیم .فلزیاب ها کم کم به دوران افولشان نزدیک می شوند زیرا کمتر نقطه و مکانی در پهنه جغرافیایی ایران مانده است که با فلزیاب های قدرتمندی مانند محصولات ماینلب و سایر برندهای معتبر مانند لورنز و گرت زیر و رو نشده باشد. بندرت می توان مکانی را یافت که فلزیاب ها در آن جولان نداده باشند. بیشتر قبرستان های باستانی و شهرهای قدیمی را با استفاده از فلزیاب ها الک کرده اند. شاید دور از انتظار نباشد که در چند سال آینده یافتن تک سکه هم به رویا تبدیل شود. اما سوال اساسی اینجاست که تا کی می توان از فلزیاب ها انتظار معجزه داشت؟ اپراتور حرفه ای همزمان از چند روش برای موفقیت استفاده می کند. برای کاوشگران تفریحی تنها وجود فلزیابی استاندارد کافی است اما برای اپراتور حرفه ای فلزیاب تنها نقش وسیله کمکی را ایفا می کند در کنار فلزیاب نیاز به ردیاب و اسکنری سه بعدی به خوبی احساس می شود.
فهرست مطالب
🔷 محدودیت عمق یکی از بزرگترین ایراد سیستم های فلزیاب :
💢 فلزیاب ها از نظر تعدادی بیشتر از هر نوع سیستم دیگری در بازار یافت و مورد استفاده قرار می گیرند. دلیل این امر هم ارزانی و کارایی بالای آن ها می باشد. طیف وسیعی از مصرف کنندگان از این ابزار افرادی هستند که از نظر توانایی های فنی در سطح پایین تری قرار دارند و بوق و صوت برای آنها ساده تر از هر سیستم دیگری است. اما آیا پایانی برای این فلزیاب ها قابل تصور است؟ در ساده بودن و کارا بودن سیستم های فلزیاب شکی نیست اما محدودیت عمق یکی از بزرگترین ایراد سیستم های فلزیاب است. عمق کاوش این سیستم ها عموما زیر 2 متر واقعی است. اما آیا چیزی پایین تر از این عمق قابل تصور هست و در عمق های پایین تر وجود دارد؟ اگر مبنای تصور ما بر این اصل استوار باشد که گذشتگان ما بنا به هر دلیلی اشیا با ارزش را از دید عموم مخفی میکردند و یا اموال حکومتی بنا به مقتضیات زمانی در جای امنی مخفی یا دفن می شدند پاسخ به این سوال بله است. یعنی در عمق های پایین تر از 2 متر هم میتوان انتظار اشیا با ارزش یا در مفهوم کلی آن انتظار دست یافتن به گنج را داشت و در بسیاری از تپه های باستانی مانند تپه حسنلو میتوان انتظار اشیا گرانبهایی را داشت که عمق آنها خارج از توان فلزیاب های موجود در بازار است.
🔷 یکی از راهکارها استفاده از اسکنرهای جی پی آر و انوملی دتکتور :
💢 اسکنرهای جی پی آر و انوملی دتکتورها بسیار گران قیمت تر از فلزیاب ها و از نظر استفاده نیاز به تخصص خاص و مهارت در آنالیز تصاویر و نرم افزار ها دارند که در توان همه اپراتورها نیست. در چند سال آینده و یا حتی در حال حاضر دیگر جایی برای مانور فلزیاب ها نمانده است. با حذف ناخواسته فلزیاب ها از بازار تا حد زیادی نیاز به اسکنرها رو به افزایش خواهد گذاشت. با افزایش نیاز به اسکنرهای سه بعدی تقاضا برای این سیستم ها به دلیل گرانی قیمت و نیاز به تخصص در استفاده از آن ها کاهش خواهد یافت.
🔷 کاوش حرفه ای بر 4 پایه اساسی استوار است که عبارتند از :
1⃣ مطالعه و تجربه در زمینه باستان شناسی
2⃣ ردیاب خوب و دقیق
3⃣ فلزیاب استاندارد
4⃣ جی پی آر یا انوملی دتکتور