آشنایی با فلزیاب های تصویری
در این مطلب قصد داریم به بررسی آشنایی با فلزیاب های تصویری بپردازیم .اساس کارکرد فلزیاب های تصویری مگنومتر بر پایه ی امواج EMSR (مخفف Electro Magnetic Signature Reading به معنی خواندن سیگنال های الکترومغناطیسی (مگنومتر) ) است. امواج EMSR علاوه بر یافتن فلزات و اشیای فلزی، می توانند حفره ها، تونل ها و اتاق های مدفون را شناسایی کنند.
فهرست مطالب
اسکنرهای تصویری وسیله ای بسیار کارآمد هستند که به کمک آنها می توان از زمین نقشه های سه بعدی تهیه کرد و هدف را کاوش کرد.
آشنایی با سیستم های فلزیاب مگنومتر
سیستم های مگنومتر، سیستم هایی هستند بر پایه ی سنجش میدان مغناطیسی طراحی شده اند تا بتوانند با ارسال امواج توسط سنسورها به زمین و دریافت آنها، نقشه ای از زمین ارائه دهند و کاوشگران با تحلیل داده ها به وجود فلزات، تونل، حفره و غیره پی ببرند. شایعات زیادی در بازار امروزه وجود دارد مبنی بر اینکه سیستم های مگنومتر توانایی سنس فلز را ندارند؛ البته چنین نیست. این حرف ها با تکیه بر علم فیزیک کاملاً غیرمنطقی است؛ برای اثبات اینکه آیا یک مگنومتر می تواند فلز سنس کند یا نه، کلیپ هایی تهیه شده است که این ادعا را رد می کند.
اجزای تشکیل دهنده ی سیستم فلزیاب مگنومتر
سیستم های مگنومتر معمولاً از سنسورها و درایور ها تشکیل می شوند که همگی در کنار هم یک اسکنر را می سازند. در اینجا درباره سوپر سنسور ها و درایورها توضیح می دهیم که نقطه قوت یک اسکنر محسوب می شوند.
سوپر سنسورها
سوپرسنسورها به صورت عمود یا با تلفیق چند سنسور به موازات همدیگر شکل می گیرند. هر چقدر دقت و ظرافت سوپرسنسورها بیشتر باشد، قدرت عمق زنی و عکس العمل اسکنر بیشتر خواهد بود. عمق زنی سوپرسنسورها با فاصله سنسورها از هم رابطه مستقیم دارند. هر چقدر سنسورها از هم دور باشند، در پراب عمق زنی بیشتری خواهد داشت.
به دو سنسور که به صورت عمود در یک پراب عمودی قرار می گیرند، یک سوپر سنسور می گویند. سوپرسنسورها در نفوذ در خاک نقش بسزایی را ایفا می کنند. فرق به کار رفتن دو سنسور یا بیشتر در سوپرسنسورها فقط در کیفیت تصویر است، نه در عمق دهی بیشتر.
به دیسک های عمود که تک سنسور دارند نمی توان سوپرسنسور گفت.
درایورها
به قسمتی از دستگاه مگنومتر که کار تجزیه و تحلیل دادها از سنسور را بررسی می کند، درایور دستگاه می گویند. در این قسمت دادها از سنسور پردازش می شود و تغییراتی را که سنسور نسبت به مغناطیس زمین ثبت کرده است به برنامه تحلیلی یا همان ویژوالایزر فرستاده می شود و بر اساس تغییرات در یک سیکل رنگ آمیزی می شود؛ به این صورت که اگر تغییرات منفی (حفره) باشد، به سمت رنگ آبی می رود و اگر مثبت باشد (فلزات) به سمت قرمز می رود. به یاد داشته باشید که درایور نقش اصلی را در این زمینه ایفا می کند. حتی اگر بهترین سنسور در اختیارتان باشد و درایور شما طراحی خوب و قطعات خوبی نداشته باشد و دارای نویز باشد، مطمئناً شما اسکن خوبی را نخواید داشت.
نکته: سنسورهایی که در سیستم های دست ساز استفاده می شوند اورجینال نیستند، اگر هم اورجینال باشند به احتمال بسیار زیاد، درایور مناسبی نمی توانند طراحی و برنامه نویسی کنند و با یک برد و درایور ساده نمی شود از سوپرسنسورها کار کشید. به همین دلیل بهتر است اصلا سراغ دستگاه های دست ساز نروید.
دلایل انتخاب سیستم های فلزیاب مگنومتر
- استفاده راحت و آسان
- آموزش سریع و در زمان کوتاه
- تجزیه و تحلیل داده ها بدون نیاز به اپراتور متخصص
نکته: باید دقت داشته باشید که سیستم های دیگری نیز در بازار موجود هستند که بر پایه ی (GPR) رادار نفوذی
زمین هستند؛ مثل کبرا 400 | Cobra 400 یا کا اس 700 | KS 700؛ موارد دیگری از سیستم های ژئوفیزیک مانند اگزاماینر که کارایی نسبتاً سختی دارد و برای تجزیه و تحلیل داده ها به متخصص نیاز است، همچنین یادگیری نحوه استفاده از آن زمان طولانی تری می طلبد.
نکات مهم در تهیه یک اسکن موفق
شناخت زمین مدنظر
- زمینی که برای اسکن برداری مناسب است باید عاری از هرگونه موانعی باشد که در اسکن اختلال ایجاد می کند؛ مثل وجود سنگ ها یا علف های هرز و یا هرگونه موانع. تا حد امکان موانع را پاکسازی کنید. اگر موانع بزرگی است.
- تا حد امکان از یک شابلون استاندارد استفاده کنید. اگر شابلون مناسب و استاندارد در دسترس ندارید، تا حد امکان خطوطی ترسیم کنید که خط ها و فاصله ایمپالس ها متغیر نباشد و اسکن را مختل نکند.
- استفاده از سوپرسنسور که باید عمود بر زمین باشد و فاصله آن با سطح زمین تا انتهای خط لاین متغیر نباشد و به هیچ عنوان جهت سوپرسنسور تغییر نکند.
- حالت های اسکن برداری در گرند اسکن به صورت اتوماتیک و یا دستی است. حالت دستی برای جواب گیری بهتر است؛ چرا که در حالت اتوماتیک باید سرعت حرکت و فاصله ی سوپرسنسور با زمین کاملاً ثابت باشد و این کار به نظر مشکل است، اما اسکن دستی نسبت به اتوماتیک خطای کمتری دارد، چرا که سرعت حرکت در هر ایمپالس ها دست خود اپراتور است.
- نحوه اسکن برداری به دو حالت زیگ زاگ و یا پارالل (موازی) انجام می گیرد.
- اسکن کنترلی: اگر زمین مدنظر را اسکن کردید و به هدف رسیدید، برای اطمینان از قطعی بودن هدف باید حداقل یک یا دو اسکن دیگر از زمین در جهات مختلف انجام دهید؛ چرا که موقعیت اهداف اصلی با تکرار اسکن تغییر نمی کند و ثابت می ماند و در هر بار اسکن همانند اسکن قبل ظاهر می شود.
- تشخیص اهداف اصلی: با انجام اسکن و شروع تجزیه و تحلیل داده ها، به این نکات توجه کنید که اهداف اصلی شکل هندسی و ابعاد معینی دارند.
- اسکن در روزهای بارانی، مه آلود و زیر خطوط برق فشار قوی توصیه نمی شود.